CRONICA de CENACLU
După ,,hopul” sesiunii de iarnă şi, cu bateriile reîncărcate, graţie celor două săptămâni de vacanță, iată, revenim ,,în forță”, reluând serile de lectură şi de atelier literar ale Cenaclului ,,Pavel Dan”. Şi asta – coincidenţă fericită – se întâmplă în seara de 1 martie 2016. O seară specială din trei motive: celebrăm ziua Mărţişorului, ne bucurăm de venirea primăverii și, cel mai important pentru noi, celebrăm Poezia.
După o ședință organizatorică, în care d-şoara referentă Veronica ne-a comunicat informaţii privind unele proiecte ale cenaclului, se trece la lectură.
Citeşte, din propria creaţie poetică, Milana Petrov, studentă masterandă, în anul I, Facultatea de Litere a U.V.T.
Ca întotdeauna, coordonatorul cenaclului, Eugen Bunaru deschide seara cu cîteva observații asupra întregului grupaj de poezii citite. Remarcă, de la bun început, că M. P. a citit un grupaj consistent şi ,,ne oferă, astfel, un bun prilej pt. a-i comenta poeziile”. E.B. ţine să sublinieze faptul că Milana Petrov (originară din Serbia) merită o atenţie anume, având în vedere că limba în care gândeşte şi se exprimă Milana este limba sârbă, aşa încât prestaţia ei lirică în limba română merită o reală apreciere. Textele citite probează ,,o sensibilitate reală, care, însă, nu se confundă cu patetismul, cu tentaţia efuziunilor lirice romanţioase, încă prezente în textele unor începători întru ala poeziei. E. B. remarcă, în poezia Milanei, abordarea unor motive poetice ce ţin de poezia dintotdeauna, ea nefiind atrasă de un discurs programatic ,,agesiv”, ,,insurgent” pe linia celor mai tineri poeţi, congeneri cu ea. ,,Există în poemele ei un melanj, de efect, între o bună priză la realul imediat şi, pe de altă parte, un anume abur oniric, fantast care învăluie fin miezul poeziei.” Cu toatea acestea, sesizează E. B., ,,poezia Milanei este racordată la orizontul de sensibilitate al poeziei de ultimă generaţie căreia îi aparţine (cea postdouămiistă), dar motivele sale poetice şi tonalitatea poemelor sale au un anume aer exotic, îşi trag seva dintr-un filon de sorginte arhaic-rurală, cu vagi reverberaţii mitice”. Remarcabilă e şi senzorialitatea unor imagini, cu preponderenţă cele vizuale. E. B. atrage atenţia şi asupra unor texte care suferă de o anume tendinţă de explicitare, de supraîncărcare lexicală. E. B. o felicită şi îşi exprimă speranţa că Milana Petrov vă confirma bunele auspicii ale debutului său în cenaclu prin ceea ce va scrie în continuare.
Ana-Maria Chițulean: ,,textele sunt destul de încărcate, ferește-te de comparații (ex.: ,,apa ca un pandantiv fosforescent”) și adverbe. De regulă, acestea încarcă textul și nu îl lasă să respire.” Per ansamblu poemele i-au plăcut.
Dana Catona subliniază că i-au plăcut poeziile Milanei. Remarcă la poetă o ambivalență între fetița din copilărie și omul matur, inteligent. Imaginile sale ţin de un ,,dinamism pestriț”, de un spaţiu ,,multicolor” și consideră că ele sunt pilonul pe care se construieşte poezia Milanei.
Lera Kelemen:,,Ai un potenţial poetic bogat, dar nu există încă o direcție, se vede că ești la început și nu ai o direcție pe care să te îndrepți și ai tendința de a-ți autoanaliza starea. O ,,sfătuiește” să transpună starea prin poezie nu să o analizeze și apreciază căldura textelor ei. Citează versuri care i-au plăcut.
Cazan Adriana: ,,Deși urmezi același ton, fiecare poem pare să spună altceva. Cred că e bine că nu ai o direcție încă și îmi place diversitatea la un scriitor. A fost o plăcere să citesc poemele tale.”
Marian Oprea apreciază, recurgând la citate, miza gravă şi profunzimea unor poeme. Există, uneori, şi termeni, cuvinte care ,,nu merg”, nu ajută textul, pot fi eliminate.
În finalul serii, Eugen Bunaru citeşte două poeme de mare forţă ale poetei Mariana Marin, poetă aparţinând generaţiei ’80 (,,generaţia în blugi”), stinsă prematur, ( 31 martie 2003), la doar 47 de ani. În 10 februarie ar fi împlinit 60 de ani.
A consemnat EMA CAZAN
Pagini îngrijite de E. B.