Marţi, 26 aprilie, ora 19,oo, ne reîntânim la Cenaclul ,,Pavel Dan”, la Casa de Cultură a Studenţilor.
Vor citi: Crina Costea – proză şi Ştefan Schmoll – poezie
Vă aşteptăm cu drag!
CRONICA UNEI SERI … ANUNŢATE DE POEZIE ŞI PROZĂ
În seara zilei de miercuri, 20 aprilie, la ora 19.oo, a avut loc o întâlnire, într-o ambianţă oarecum inedită, a membrilor din Cenaclul „Pavel Dan”. Cafeneaua „Music Café” a servit, de această dată, drept spațiu (neconvenţional) de desfășurare. Atmosfera a fost una de-a dreptul excelentă, iar lectura, încărcată de emoţia noului, a fost susținută ,,liric” de tânărul violonist Alejandro, ceea ce ne-a indus tuturor un sentiment de reală şi vie împlinire artistică.
Astfel, într-un context cu totul aparte, s-a început lectura unor texte ce aveau să întreţină o seară demnă de memorat nu doar prin prelungirea ei până spre orele 22,oo, cât mai ales prin – reiterez ideea – ambianţa total relaxată, prin dialogurile fireşti, degajate, evitând riscul căderii în platituidini sau preţiozităţi.
Lectura a început cu tânărul Ştefan Schmoll, student de la litere, care a citit pentru prima dată în fața unui public. În fața microfonului, Ștefan pare să-și trăiască, de-a dreptul, versurile. Ajutat de vocea … suavă a viorii, el a reuşit să trezească empatia ,,publicului”, feedbackul fiind oferit de o suită de zâmbete printre valurile puternice de aplauze.
Imediat după acesta, pe mica scenă şi-a făcut apariţia o voce care a acumulat deja ceva experiență într-ale prozei. Crina Costea, o tânără cu „vână” în scrierile sale, s-a făcut remarcată printr-o proză de-a dreptul incitantă. Valurile de aplauze, la … scenă deschisă, au exprimat mulțumirea auditoriului vizavi de lectura Crinei.
Apoi, poezia a preluat, din nou, ştafeta. De data aceasta, prin cuvintele Mădălinei Bălănescu, o tânără poetă, prezenţă paveldanistă în elocventă devenire, plină de entuziasm și trăire, care a acumulat, deja, ceva experiență în spaţiul exprimării poetice. Vocea ei, deja cunoscută de membrii cenaclului, trezește … ,,catharsis”-ul auditoriului, mai ales că este susținută, de asemenea, de dulcele „viers” al viorii.
Întrucât s-a decis îmbinarea prozei cu poezia, a urmat, pe mica scenă, Florin Gherheş. debutant, şi el, la cenaclu. În fața microfonului şi sprijinit de „pathos-ul” viorii, în surdină, Florin a lecturat o proză nouă, nemaicitită, până atunci, în fața cenaclului. Asemeni celorlalți lectori din această seară, a fost primit și el cu aplauze și zâmbete.
Programul a continuat cu un număr de improvizație muzicală a poetei cenaclului, Lera Kelemen și a tânărului violonist Alejandro. Deși o improvizație, momentul a lăsat impresia unei piese bine pregătite, remarcă făcută și de Eugen Bunaru.
Seara a continuat cu lectura Anei-Maria Chiţulean. Poezia acesteia se face, ca de fiecare dată, remarcată în cadrul întâlnirilor ,,Pavel Dan”. O poezie care dă de gândit și trezește simțiri puternice. Eugen Bunaru observă o serie de motive în imaginarul poeziei Anei, motive care îi conferă o originalitate, o identitate aparte.
Roxana Diaconescu este cea care avea să lectureze în continuare. La rugămintea lui E.B, Roxana avea să citească câteva poezii inedite. Modul Roxanei de a scrie este unul incitant, provocator… Ca de fiecare dată, ea ne surprinde plăcut, fireşte alături de vioara care îi sprijină mesajul. Roxana aduce ceva original şi ,,neașteptat”, flagelând uşor anumite urechi mai pudice ori mai conservatoare. Lera Kelemen a fost cea care a încheiat această serată. Ea s-a manifestat ca o tânără pasionată de artă în toată complexitatea ei; Lera se dovedește și o bună „meșteșugară” a poeziei. Aplauzele și satisfacția din partea publicului și-au spus cuvântul și de această dată în privința ei. Eugen Bunaru remarcă, în demersul Lerei, o varietate de valenţe artistice precum poezia, muzica, artele grafice și chiar o adevărată vocaţie actoricească (mai ales la lectura poemului scris în limba engleză – o adevărată scenetă de teatru).
După acest moment, a urmat un mic joc de impovizație propus de poetul E.B. Pornind de la câteva versuri ale Norei Iuga, (prezentă cu o seară înainte, la Timişoara, la o memorabilă întâlnire cu cititorii), tinerii scriitori paveldanişti au venit cu construcții de-a dreptul originale, primite de asemenea cu aplauze și remarci pozitive din partea lui Eugen Bunaru.
Programul s-a încheiat cu două ,,prestaţii”, de data aceasta în limba engleză. (Am avut şi oaspeţi, studenţi, vorbitori de engleză). După lectura Crinei Costea, a urmat Lera Kelemen cu o lectură care ne-a captivat, pur şi simpu, şi ne-a stârnit admiraţia, cu o excelentă interpretare a versurilor sale în limba engleză. O lectură ,,teatrală”, plină de emoție, de patos molipsitor, alternând tonalităţi şi accente într-o gamă bogată, susţinută de o ritmică inspirată a vocii şi, nu mai puţin, de … inspiraţia talentatului violonist.
(Foto şi pagini îngrijite de E.B.) A consemnat Florin Gherheş