Cronica unei întâlniri aşteptate

 

Ziua de 14 iulie la Oraviţa. Alături de Eugen Bunaru, coordonatorul cenaclului, și Gheorghe Secheșan, prozator, critic literar, paveldanist/paveldanişti veterani. Ora plecării din Timişoara: 15,3o, din faţa Gării de Nord. Transport: o dubiţă ȋncăpătoare pentru membrii cenaclului „Pavel Dan”. Cald, foarte cald, dar, odată ajunși, 16,3o, la cercul literar „Gheorghe Azap“ din Oraviţa, vremea s-a mai domolit. Câteva clipe mai târziu devenise chiar furtunoasă, ȋnsă nimic nu a ȋmpiedicat desfășurarea ȋntâlnirii prozo-poetice moderate de Raul Bribete (amfitrion), Eugen Bunaru și de spiritul lui Gheorghe Azap, o voce importantă a literaturii scrise ȋn vestul ţării.

O ȋncăpere primitoare, patronată de portretele celor care au trecut vreodată pragul cenaclului „Gheorghe Azap“ și de un public foarte cald și interesat de literatură au făcut din schimbul de replici poetice și nu numai un adevărat dialog ȋntre generaţii. De la cea mai „tânără“ membră a cenaclului pe nume Marina Ciorȋngă (elevă în clasa a X-A) și până la lecturarea extraordinară a poemelor  de pe un bilet de Loto din 2002 a doamnei Creţiu, am putut observa că acel „feeling“ care ȋi leagă pe scriitori nu are de fapt vârstă și nici nu se ȋncadrează ȋn vreun domeniu anume, Dorin, un alt membru al cenaclului, fiind inginer.

Dialogul liric le-a avut protagoniste pe membrele cenaclului „Pavel Dan“, respectiv pe Mariana Gunţă (poezie), Roxana Diaconescu (poezie) și Crina Costea (proză) care au ȋncercat să aducă un alt fel de aer ȋncăperii cenaclului, dincolo de feresrele căreia furtuna părea, poate, cea mai frumoasă formă de poezie alături de cele mărturisite de cei aflaţi acolo.

S-au dezbătut diverse teme, de la literatura scrisă ȋn timpul comunismului și până la libertatea de exprimare și la faptul că ,,idealizarea” literaturii nu ȋși are rostul, suferinţa și temele grave sau limbajul mai puţin … ortodox avându-și rolul, de asemenea, alături de toate celelalte.

Au existat și comentarii din public, cu precădere a doamnei Cornelia Edițoiu, care a remarcat vocea individuală a fiecărui scriitor prezent. Raul Bribete a citit și el câteva poeme, făcând câteva remarce cu privire la lansarea viitorului său volum de poezii.

Ȋntâlnirea și-a găsit finalitatea ȋn câteva poeme citite de Marinel Oprea și ȋn câteva fotografii memorabile lângă un portret al lui Mihai Eminescu.

     Dubiţa așteptându-ne cuminte, în parcarea din spatele Casei de Cultură, am pornit spre Timișoara pe un cer senin, proaspăt șters de norii de ploaie și de un apus de iulie.

Roxana Diaconescu

 

 

0 comments
0 likes
Prev post: Next post: Eveniment cultural la Lugoj, 28 iulie!

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *