Cronică de cenaclu – marți, 31 octombrie
După evenimentul literar, de anvergură europeană, ,,La vest de est, La est de vest”, ediția a VI-a, 25-28 octombrie 2017, care a concentrat în jurul său interesul publicului iubitor de literatură din Timișoara, Cenaclul Pavel Dan și-a reluat, în forță, ritmul întâlnirilor de marți, care, de altfel, l-au consacrat în timp. Astfel, ultima seară de octombrie, s-a detașat ca una dintre cele mai consistente întâlniri cenacliere din noul sezon literar, fapt resimțit ca atare de toți participanții, îmbucurător de mulți. Invitatul serii: scriitorul și traducătorul Silviu Genescu.
La reușita întâmplării au contribuit, în primul rând, cei doi protagoniști care s-au desfășurat astfel: cu o lectură de poezii, Roxana Diaconescu, apreciate de majoritatea ,,vorbitorilor” ca marcând, benefic, o nouă etapă (experimentală, după unii) în demersul său poetic și Ciprian Baciu cu lectura unei proze relevând un bun exercițiu al scrisului, cochetând pe alocuri cu ușoare, dar în beneficiul textului, inflexiuni dinspre proza fantastică, și cu două poeme, taxate, de toți cei care le-au luat în vizor, drept proze ,,deghizate” (E. B.) în poeme printr-o punere tipică în pagină. Comentariile au fost dense, pe text, remarcându-se punctele forte ale celor două grupaje, dar aplicându-se și analiza cu bisturiul, acolo unde a fost necesar (de subliniat, în acest sens intervenția percutantă a Anei Pușcașu). Și-au exprimat opiniile: Eugen Bunaru, (care a deschis întâlnirea prin prezentarea invitatului, printr-un scurt recurs/excurs la/despre memoria și istoria cenaclului, lansând, apoi, ca pretext pentru dezbatere, câteva impresii de ansamblu asupra grupajelor citite), Ana Pușcașu (cu o analiză minuțiosă, pertinentă), Silviu Genescu, invitatul serii (cu observații și nuanțe de finețe!), Alexandru Colțan, regăsind drumul spre cenaclu după ani buni de peregrinări europene (cu un comentariu la ,,obiect”, semnalând și cele bune și cele ce reclamă, în opinia sa, o șlefuire mai atentă), Florin Gherheș, Ștefan Schmoll, Anastasia Coste (fiecare cu aprecieri pozitive), Victor Rada (,,infiltrat”, cu scopuri … mediatice, din partea Cercului de Jurnalistică al C. C. S. T.), Alex Maniu (cu un antrenant exercițiu al discursului de tip parafrază/perifrază, pe alocuri de nuanță S. F.), Ciurdar Patricia (observații concentrate, de bună intuiție), Gabriela Omată și Denisa Ștefan (ambele cu unele reluări dar și cu sublinieri personale, interesante). Ultimul cuvânt, în acord cu substanța opiniilor exprimate, l-au avut, desigur în virtutea tradiției, protagoniștii serii.
În final, s-a anunțat următoarea lectură de cenaclu (care va fi probabil joi, 16 noiembrie, când vor citi: Denisa Ștefan – poezie și Florin Gherheș – proză.
(A consemnat E. B.)
Marți, 14 noi., ora 18,oo, la librăria ,,Două bufnițe” lansare de carte: Prozator din silă – Viorel Marineasa în dialog cu Robert Șerban
- Jpeg
- Jpeg
- Jpeg