„Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România şi dintr-o parte şi dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata şi deplina înţelegere a instituţiilor noastre de azi ne trebuie o generaţiune ce-avem de-a o creşte de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele ţării e creşterea morală a generaţiunii tinere şi a generaţiunii ce va veni. Nu caut adepţi la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ţine ca la el însuşi.“ Mihai Eminescu
,,Tot ce s-a creat după el, de la Nicolae Iorga şi Tudor Arghezi până la Vasile Pârvan (…) şi Lucian Blaga, poartă pecetea geniului sau măcar a limbii eminesciene. Rareori un neam întreg s-a regăsit într-un poet cu atâta spontaneitate şi atâta fervoare cu care neamul românesc s-a regăsit în opera lui Eminescu.”
Mircea Eliade, Paris, septembrie 1949
De Ziua Culturii Naționale va fi lansată aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă”
Academia Română lansează marți, 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale, la Ateneul Român, aplicația digitală „Mihai Eminescu, întreaga operă”.
Opera eminesciană va fi disponibilă, în regim gratuit și într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store și Google Play, informează Biroul de Presă al Academiei Române.
Aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă”
Aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă” a fost realizată pe parcursul a doi ani de o echipă interdisciplinară alcătuită din cercetători de la Centrul European de Studii în Probleme etnice al Academiei Române, membri ai Asociației Române de Geopolitică, Geoeconomie și Geocultură și tineri informaticieni, cu sprijinul financiar al Asociației NeamUnit.
Academia Română subliniază că prin acest proiect și-a asumat „urgența refacerii punților dintre marii întemeietori ai culturii române moderne și societate”.
Astfel, aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă” pentru telefoanele inteligente reprezintă a doua mare relansare a Operei eminesciene după seria tipărită de-a lungul ultimului secol de către Academia Română.
Aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă” pentru telefoanele cu sisteme de operare Android și iOS are ca scop apropierea tineretului de „omul deplin al culturii române” prin intermediul tehnicilor de comunicare moderne.
În același timp, opera este utilă și persoanelor de specialitate, punând la dispoziția acestora un bogat instrumentar bio-bibliografic.
Ziua Culturii Nationale la B.J.T.
Yahoo/Inbox
- Biblioteca Judeteana Timis<contact@bjt.ro>
Bcc:eugenbunaru@yahoo.com
Jan 14 at 1:48 PM
Elevi ai Liceului de Arte Plastice din Timișoara, coordonați de către profesoarele Mariana Popescu și Lavinia Șerban, vor ilustra/ redefini grafic poeme de Mihai Eminescu. Evenimentul va fi dublat de o expoziție din presa vremii, consacrată marelui poet. Marți, 15.01.2019, între orele 10-13, la Secția de Arte „Deliu Petroiu” a B.J.T. (Bastion Theresia, corp A). Începând cu ora 12, va avea loc o dezbatere vizând raportul dintre text și imagine. Mai precis, felul în care tinerii plasticieni lecturează/ percep poezia lui Eminescu. Dincolo de clișeele didactice
Natalia Leț
Bibliotecar B.J.T. „Sorin Titel”
0786231326
Biroul I.T., digitizare, grafică-design, imagine, relații internaționale, American Corner
Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”
Piața Libertății nr. 3; 300077