Patru decenii de cenaclu

Vă propunem o întoarcere în timp – câteva  imagini din perioada anilor ’80  a cenaclului ,,Pavel Dan” – și vă semnalăm o apariție editorială recentă (Editura U. V. T. , colecția Agora, 2020) sub semnătura lui Gheorghe Secheșan, care readuce în prezent gruparea paveldanistă din istoria tragică & grotescă a întunecatului deceniu literar nouă(Eugen Bunaru).

Cenaclul Pavel Dan, poză de grup în anii 80, în fața Casei de Cultură a Studenților.

O fotografie (într-adevăr) de epocă, la (aproape) 4 decenii de la un episod memorabil (nu doar) din istoria cenaclului ,,Pavel Dan”, surprinzând un adevărat desant poetic paveldanist descins, sub bagheta lui Viorel Marineasa (nu apare în fotografie),  în martie 1981, la București, pentru a se desfășura … liric în ambianța reputatului cenaclu al revistei ,,Amfiteatru”.

   Dar să recunoaștem peronajele, așa cum le-a imortalizat, cu textul de sub imagine, fotograful Gabriel Leancu:

   ,,În așteptarea dezbaterilor: Marcel Tolcea, Cornelia Velțan, Lucian Petrescu, G. Mandics, M. N. Rusu, Ionescu Silvan, Sorin Titel, Ion Monoran (18 ianuarie 1953- 2 dec. 1993 – n.m. E. B.), Simona-Grazia Dima, Daniel Vighi, Eugen Bunaru și Corina Rujan.”  

  Iată doar câteva crâmpeie din articolul ,,Afluență, Pasiune, Poezie”, semnat REPORTER, publicat, împreună cu fotografia, în revista ,,VIAȚA STUDENȚEASCĂ”, București, miercuri, 25. 03. 1981:

   ,,Vizita pe care, joia trecută, un grup de membri ai cenaclului ,,Pavel Dan” din Timișoara a făcut-o cenaclului Amfiteatru a oferit participanților posibilitatea să constate că există deja o istorie de ambele părți, că și cenaclurile literare studențești pot face istorie (literară). Cu patru ani în urmă, un grup de poeți și critici ai revistei Amfiteatru (M. N. Rusu, Dinu Flămând și Grigore Arbore) au participat la o ședință de lucru a cenaclului ,,Pavel Dan”, la sediul acestuia de la Timișoara. Ei constatau că în cadrul cenaclului timișorean există o efervescență creatoare, deloc de neglijat, că ea își caută formele și mijloacele de afirmare și de comunicare. (….)

Cenaclul ,,Pavel Dan” este un cenaclu ambițios, un cenaclu care vrea să se afirme nu numai prin talentele pe care le propune spațiului literar actual, dar și prin personalitatea ansamblului său și a mijloacelor sale de ,,șoc”.

   În ședința de joi, timișorenii au adus o formație preponderant feminină de poezie – e vorba de Simona-Grazia Dima, Corina Rujan, Cornelia Velțan și un poet – Eugen Bunaru. Dacă timpul și spațiul n-ar fi fost limitate, suntem convinși că dezbaterile pe marginea poeziei din cenaclu și dintotdeauna ar fi depășit miezul nopții. (….)

   Pe marginea textelor, contextelor și subtextelor poeziei citite și necitite s-au pronunțat: Mircea Bârsilă, Daniel Vighi, Ion Monoran, Marcel Tolcea, Ioan Buduca, Petre Ilieșu, N. Bădilescu, Ov. Popovici, Lucian Petrescu, Ioan Groșan și Matei Vișniec.

    Au fost ascultate, cu deosebită atenție, opiniile formulate de Sorin Titel, Ioan Groșan și M. N. Rusu. Cel mai ocupat cenaclist al serii a fost maestrul Silvan, care a trebuit să portretizeze pe timișoreni, într-un timp record…”

0 comments
0 likes
Prev post: Primele semnale …Next post: O carte așteptată în librării …

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *