ANUNȚ important

La invitația și propunerea lansate de poetul Claudiu Komartin, coordonatorul Clubului de Lectură Institutul Blecher din București, Cenaclul ,,Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara a fost înscris/s-a afiliat, începând cu luna decembrie 2018, în/la platforma literară online RECALL, adică Rețeaua Evenimentelor, Cenaclurilor și Atelierelor Labirintului Literar. Propunerea a fost discutată la una din întâlnirile de cenaclu de la finele lunii noiembrie 2018, întrunind adeziunea celor prezenți.

În urma unei consultări cu Anastasia Coste, cu Alex Colțan și Tudor Crețu, ne-am gândit că ar fi oportună o întâlnire a tuturor celor interesați (din ambele părți: cenaclu, club) pentru a ne edifica asupra unor aspecte ce derivă din participarea la această platformă, RECALL, și, desigur, pentru a ne exprima opiniile și eventualele propuneri, sugestii etc.

Ne vom întâlni marți, 15 ianuarie, ora 18:30, la Casa Studenților. Vă rugăm să confirmați prezența.

09. 01. 2019, Eugen Bunaru

 

RECALL.jpg

 

 

RECALL (Rețeaua Evenimentelor, Cenaclurilor și Atelierelor Labirintului Literar) își propune centralizarea evenimentelor care susțin literatura contemporană, a acelor inițiative și spații care au arătat constanță și devotament pentru prezentarea în spațiul public a celor mai noi lucruri care se întâmplă în poezia și proza scrise în limba română. E un proiect ce pornește dintr-o necesitate impusă de atomizarea (și, adesea, segregarea) „lumii literare” – devenitâ un labirint în care este foarte dificil să te orientezi în absența unor repere sau instrumente de căutare funcționale – și de posibilitățile inevitabil limitate de promovare ale acestor cercuri (care se definesc fie ca cenacluri, fie ca ateliere sau cluburi de lectură).

Prin intermediul RECALL, cei interesați de mișcările literare ale prezentului pot afla unii de alții mai ușor, strângând legăturile deja existente sau creând unele noi și oferind premisele pentru conturarea unor evenimente și proiecte comune în condițiile în care, pentru a ține pasul cu noutatea, era digitală ne silește să ne adaptăm la noile medii, oferind în schimb posibilitatea comunicării și transmiterii imediate a informației. Grupând aceste inițiative (și, sperăm noi, strângând legăturile dintre ele) într-un hub al spațiilor de refugiu și de împărtășire a unor explorări, experiențe și poietici neasemănătoare, răspundem unei urgențe și încercăm să-i aducem laolaltă pe cititori, scriitori și pe principalii agenți ai promovării literaturii în hățișul societății actuale.

Ne dorim să fim tot mai mulți și mai puțin izolați pentru a depăși orice complex provincial și pentru a tempera tendințele centrifuge care ne fac să scăpăm din vedere atât lucrurile care ne individualizează, cât și pe acelea care ne-ar putea solidariza. Platforma RECALL pornește cu aceste zece locuri de întâlnire ce dinamizează, prin acțiunile și evenimentele pe care le susțin, cele mai noi orientări și direcții din literatura română în șapte orașe din România și Republica Moldova: Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets (Brașov), Clubul de lectură „Institutul Blecher” (București), Cenaclul „Republica” și Atelierul „Vlad Ioviță” (Chișinău), Clubul de lectură „Nepotu’ lui Thoreau” și „Lecturi în Atelier” (Cluj-Napoca), Salonul de literatură „Junimea” și Întâlnirile „Alecart” (Iași), Cenaclul „Zona nouă” (Sibiu) și Casa de Poezie „Light of ink” (Suceava).

Nepotu’ lui Thoreau

a avut prima ședință pe 5 noiembrie 2008 (când au citit Andrei Doboș și Vlad Moldovan). Se ține, încă de atunci, în Insomnia (Str. Universității, nr. 2, Cluj-Napoca), de obicei miercurea. Avându-i ca patroni spirituali pe János Szántay, stăpânul locului, Ștefan Manasia și pe regretatul François Bréda, clubul de lectură Nepotu’ lui Thoreau îi are în prezent ca moderatori pe Mihnea Bâlici și Ovio Olaru.

Institutul Blecher

a început pe 20 septembrie 2009 (când au citit Dan Coman și Sorin Despot) și, după treceri succesive prin cinci spații, s-a statornicit, din 2013, la Tramvaiul 26 (Str. Cercului, nr. 6, București), unde gazdă bună e poeta Cătălina Matei. Institutul Blecher e moderat de Claudiu Komartin, se întâmplă duminica și a ajuns la sfârșitul lui noiembrie 2018 la ediția 191.

Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets

este un club de lectură cu un nume straniu și provocator, parafrază după titlul ultimului volum de poezie publicat de Alexandru Mușina. În memoria acestuia, Robert Gabriel Elekes a pornit pe 23 octombrie 2015, în Tipografia (Str. Postăvarului, nr. 1, Brașov), această serie de întâlniri lunare (inaugurată de Elekes și Claudiu Komartin) ajunsă în noiembrie 2018 la ediția 33.

Atelierul de poezie și proză „Vlad Ioviță”

este continuatorul Clubului Literar al Muzeului Literaturii Române din Chișinău, înființat în 2005. Istoria Atelierului condus de către Dumitru Crudu începe totuși în 2008 la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu-Hașdeu”, unde își desfășoară în fiecare sâmbătă ședințele, fiind deschis scriitorilor nedebutați. Atelierul mai organizează și taberele de literatură de la Orheiul Vechi.

Cenaclul „Republica”

își începe istoria pe 27 mai 2011 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. La prima ediție a citit Mugur Grosu, iar de atunci au trecut pe la cenaclul condus de scriitoarea Moni Stănilă cei mai buni poeți ai ultimelor promoții din România și Republica Moldova.

 Cenaclul „Zona nouă”

a avut loc prima oară pe 20 mai 2010 în sala 55 a Facultății de Litere și Arte din Sibiu. Din cenaclul supravegheat de Radu Vancu au ieșit opt debuturi (de la Anatol Grosu – în 2012, la Ioana Vintilă – în 2018), o revistă (al cărei prim număr a ieșit în toamna lui 2012) și un festival internațional de poezie. După o perioadă de letargie, cenaclul a fost reluat, deocamdată timid, în 2018.

Casa de Poezie „Light of ink”

și-a început activitatea la începutul lui noiembrie 2018, sub conducerea profesorului Gheorghe Cîrstian, însă acest proiect nou (găzduit prin tradiție de Aula Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava) e, în fapt, continuatorul Clubului de poezie ALECART, pornit în 2008. Anterior acestuia, Gh. Cîrstian a organizat la Suceava ani buni Cenaclul liceenilor „Săgetătorul”.

Întâlnirile Alecart

Clubul de lectură de pe lângă revista „Alecart” (considerată unanim cea mai bună revistă făcută de liceeni din România ultimului deceniu, al cărei prim număr a apărut în 2008) le-a permis elevilor ieșeni, sub conducerea profesorilor Emil și Nicoleta Munteanu, întâlnirea cu numeroase nume importante ale literaturii de azi, din România și nu numai.

Salonul de literatură „Junimea”

Cenaclurile literare de la Muzeul Național al Literaturii Române Iași au devenit o tradiție încă din anii ’80. Din 2014, cenaclul s-a mutat la Casa Pogor, mai exact în Galeriile Pod-Pogor, cu titulatura Salonul de literatură Junimea, cu Mirel Cană moderator și Cătălin-Mihai Ștefan secretar literar. În formula actuală își desfășoară ședințele în fiecare joi, de la ora 17, la Muzeul „Mihai Eminescu”.

Lecturi în Atelier

se ține în Atelier Café (Str. Memorandumului, nr. 9, Cluj-Napoca) și este organizat de criticul și eseistul Alex Ciorogar. La fiecare ediție e invitat câte un autor (la prima, din 7 noiembrie 2016, acesta fiind Dan Sociu) – excepția a constituit-o întâlnirea din 28 mai 2018, când au citit opt poeți încă nedebutați în volum.

Cenaclul „Pavel Dan”

a luat, începând cu 1965, numele prozatorului ardelean Pavel Dan, și a fost condus, de-a lungul vremii, de scriitori reputați ai spațiului bănățean. Din 1996, coordonatorul cenaclului este poetul Eugen Bunaru. În prezent, funcționează la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara (Bulevardul Regele Carol I, Nr. 9).

Cozy Poetry Night

început în noiembrie, 2017, în cafeneaua Acaju (Str. Sf. Sava, nr. 15, Iași). Niciodată un cenaclu, ci mai degrabă o adunare de seară care urmărește să livreze poezia publicului într-o atmosferă cât mai deschisă. De curând, Cozy Poetry Night a început o colaborare cu trupa Fine, it’s pink, în studioul lor – Westroom.

Blitz Show & frACTal sunt două evenimente cu frecvență variabilă, de care se îngrijește o echipă alcătuită din Iulia Militaru, Anca Bucur, Mircea-Dan Duță și Andrei Zbîrnea. Blitz Show” continuă o serie centrată pe performance, improvizație și multimedia, începută în 2010 de Felix Nicolau și Marius Surleac, întreruptă și apoi reluată ca Blitz Show Revivalîn februarie 2015. frACTal a avut o ediție pilot în octombrie 2017 (la care invitați au fost poeții Petr Borkovec și Simona Popescu). În 2018 s-a întâmplat de patru ori, cea mai recentă ediție – pe 15 noiembrie 2018, la Londophone (Str. Ioan Zalomit, nr. 2, București).

 

0 comments
0 likes
Prev post: Next post:

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *