27 februarie. Aproape ajun de mărțișor. Străzi zgribulite și pustii, ninsoare, iarnă ca-n poveștile din copilărie. La Pavel Dan, ora 19 … trecute fix, reluăm întâlnirile de marți. Prima seară de cenaclu pe 2018. Au citit cei doi autori aflați (deja) … pe afiș: Ansatasia Coste, (anul III, Fac. de Litere a Universității de Vest) – poezie și Florin Gherheș, (masterand la aceeași facultate) – proză. Spicuim câteva opinii … convergente.
Eugen Bunaru (după o mică paranteză cu felicitări la adresa cenacliștilor publicați recent în Actualitatea literară, exprimându-și, însă, și regretul pt. absența lor din seara de cenaclu) deschide discuțiile cu unele constatări generale, invitându-i pe cei prezenți să continue cu observații pe text. Subliniază o evoluție vizibilă în cazul Anastasiei. Remarcă o bună fluență a textelor, un lirism reținut sau ținut, în general, sub control, imagini vizuale reușite, pregnante, un discurs poetic, ușor biografist, care pornește de la detalii ale cotidianului, mizând însă pe un substrat mai grav, cu trimiteri discrete la pasaje biblice, ,,zonă” mai puțin frecventată în poezia tânără (postumanistă …) de ultimă oră. I se pare mai puțin inspirată, mai căutată, expresia: ,,fantomele cu personalitate”. În final, o felicită pe Anastasia Coste pentru evoluția discretă, dar promițătoare. Referitor la Florin Gherheș, Eugen Bunaru amintește că acesta a debutat, recent, editorial sub sigla Editurii Ariergarda. La proza citită, remarcă tentația unui text cu miză pe conturarea unui personaj și a unor momente vizând zona absurdului. Remarcă, de asemenea o bună frazare, un soi de lejeritate și de oralitate ale scriiturii cu intenția adecvării la tema propusă. Reproșează, totuși, unele mici neglijențe, unele exprimări mai ,,grăbite” și crede că textul nu e terminat … E. B. consideră că Florin Gherheș are atuurile unui prozator veritabil, în devenire, și așteaptă lansarea cărții sale de debut la celebra (deja) librărie: ,,La Două Bufnițe”.
Silviu Genescu se referă, mai întâi, la proză, care propune un spațiu fantastic; remarcă registrul și tehnica, în general scriitura, de tipul absurdului. Face asocieri cu Daniil Harms, arătând însă că, în cazul prozei citite, dimensiunea ei, redusă, nu e, totuși, în beneficiul textului. În opinia lui Silviu Genescu, proza citită ar cere o dezvoltare, o deschidere mai amplă. Poeziile Anastasiei Coste l-au surprins la modul pozitiv prin ,,doza” fină de melancolie, de tandrețe, prin imagini sugestive, aluzii biblice. Citează versurile: //mi-am rostit crezul pe străzi//și-am scos bombe din Valea Iordanului//sunt doar alt poem//îmbătat de cântecul apelor//. Remarcă, în mod deosebit, poemele Retrospectivă și Miezonoptică. Concluzionează că textele ambilor autori evidențiază talentul lor real.
Ciprian Baciu, referitor la proza lui Florin G., distinge ,,maleabilitatea” și oralitatea limbajului, a textului. I se pare construit pe secvențe. Crede, însă, că prozei îi lipsește o ,,motricitate”, o minimă orientare care să vină, cumva, în întâmpinarea cititorului. Opinează și el pentru o dezvoltare a ,,subiectului” propus.
La poeziile Anastasiei Coste apreciază cromatica, muzicalitatea, unele inserții de imagini ,,gotice” și faptul că poemele au o dinamică.
Alexandru Colțan analizează meticulos, pe text, cele două lecturi. În cazul prozei, remarcă calități precum oralitatea, o bună curgere a textului, umorul, limbajul colocvial, predilecția spre fantastic. Citează, ca o parte foarte reușită a prozei, pasajul introductiv al textului. ,,Sunt însă și lucruri mai puțin lucrate. Mai trebuie periat textul.” Recomandă o mai mare atenție la tentația hiperadjectivării. Despre poemele Anastasiei Coste: este o poezie de notație, nuclee lirice foarte bune, vehiculează simboluri, un mozaic de imagini, zone de poezie veritabilă. Pe alocuri, unele texte mai pot fi lucrate.
Mariana Gunță a preferat să-și interiorizeze impresiile și să aprindă, în afara instituției, o țigară.
Marian Oprea, înfruntând ninsorile și meditând, în stil yoghin, la timpuri și anotimpuri, a ajuns, direct de la concertul simfonic, tocmai la finalul discuțiilor, așa că a rămas să vorbească data viitoare.
În cuvântul lor, de final, cei doi protagoniști ai serii și-au declarat acordul cu opiniile exprimate.
A consemnat reporter Forum studențesc
Data viitoare, 13 martie, vor citi: Alexandru Colțan – proză și Ciprian Baciu – poezie
Alexandru Colțan – analiză pe text
Anastasia Coste și Florin Gherheș ascultă … cuminți comentariile.