cronică de Andrada Jichici
Pe 25 mai Moni Stănilă şi Nicoleta Papp ne-au citit poezie.
Eugen Bunaru observă o evoluţie în poezia Nicoletei Papp, evoluţie datorată unei eficiente ancorare în real. Poeta ştie să utilizeze detalii aparent minore într-un tip de scriitură cu tentă minimalistă desprinsă dintr-un context cotidian ingrat. Inserţiile suprarealiste sunt cele care propulsează cititorul afară din acest context derizoriu. Cu excepţia unor clişee douămiiste şi a unor sintagme preţioase, Eugen Bunaru apreciază ambiguitatea poetică, curaj al verbului poetic şi dovada unui instinct poetic bun care îşi găseşte tehnica adecvată şi ştie să lase loc sugestiei şi autenticităţii.
În ceea ce priveşte poeziile citite de Moni Stănilă, scriitoare care beneficiază deja de o reală recunoaştere poetică, Eugen Bunaru observă un anumit surplus, o aglomerare, remarcând totodată prezenţa in poemul „noapte buna, să vă urîţi plăcut” a unui ton sentenţios cu efecte negative, o siguranţă excesivă a afirmaţiilor.
Lui Aleksandar Stoicovici îi plac ambele grupaje de poezii. Textele Nicoletei Papp conţin imagini puternice, foarte bine realizate, dar şi unele locuri comune. Versurile alambicate ar trebui aerisite. Dintre poemele Monicăi Stănilă preferă „Genealogie subiectivă 1” şi „Genealogie subiectivă 2”, observând în acelaşi timp trimiterile la Tolstoi din „Poemul cu oameni”.
Beatrice Serediuc apreciază conturarea unui stil propriu, recognoscibil în cazul poetei Moni Stănilă.
Alex Colţan observă exploatarea eficientă a imaginilor ca trăsătură caracteristică ambelor scriitoare. Tendinţele douămiiste din poezia Nicoletei Papp nu exclud o anumită delicateţe poetică. Poemele Monicăi Stănilă dovedesc o încercare de narativitate a textului, unele dintre ele ar putea fi schiţe de proză. Imaginea joacă rolul de nucleu narativ, textele construindu-se ca flux de imagini puternice care se susţin reciproc prin contrast.
Comments
gheorghe apetroae sibiu
iulie 19, 2010 la 6:28 pm Pentru Moni Stănilă şi Andrada Jichici,…Locul în care s-a ţinut şedinţa din 17 iunie a .c. a Cenaclului “Pavel […] Read Moreiulie 19, 2010 la 6:28 pm Pentru Moni Stănilă şi Andrada Jichici,…Locul în care s-a ţinut şedinţa din 17 iunie a .c. a Cenaclului “Pavel Dan”, din descriere, a fost exotic-fascinant!.. Amfitrionul Vasile Dan a fost onorabil, care, din cât l-am receptat, are condiţia de literat tenace şi redutabil în agora Aradului literar, chiar dacă a mai lăsat pe unii ludici să se zbenguie în pagina ” Contact” a revistei “ARCA”,pe care o conduce. În definitiv, aşa se structurează şi se stratifică literatura! Acum, la “Water House” !.. Cu domnul Eugen Bunaru nu am reuşit să interferez,până la acest moment,dar nu pot decât să-i admir poziţia literară şi să-l lecturez!..Nutresc o mare bucurie când cenaclul îşi promovează tinerii scriitori, aşa cum sunt prozatorii Beatrice Serediuc şi Octavia Sandu sau poeţii Ana Puşcaşu şi Aleksander Stoiacovici! Dar le-aş spune să gândească că în creaţie,rezistenţa şi perenitatea scriiturii nu consistă în stilizarea excesivă a exprimării, de fapt o maladie degenerativă a literaturii,chiar şi actuale, cât în reuşita de a induce în text prin toată recuzita literară, de principii naturale şi spirituale, de stări existenţiale umane de cea mai înaltă reflexibilitate!..De la această invitaţie pe blogul Cenaclului literar “VASILE DAN”, pentru care vă mulţumesc cu recunoştinţă,voi căuta să lecturez creaţiile colaboratorilor dumneavoastră: V. Leac, Horea Ungureanu, Gheorghe Mocuţa, Andrei Mocuţa, Ana Maria Puşcaşu, “Crisalit”, Marian Oprea,”Rasmiles”,Claudiu Bolcu, Cătălina Letiţia, Alex Condurache, Eliana Popeti, Nicoleta Papp, Alex Roşu, Arnold Schelachter, Livia Batista şi nu numai a domniilor lor, să desprind valenţele care le ridică factura literară ,pentru a beneficia reciproc de emulaţia evidentă şi de construcţiile literale la care Aradul literar şi Timişoara literară s-au angajat cu multă seriozitate. Vă apreciez şi vă urez mult succes! Cu stimă! Gheorghe Apetroae Sibiu. Răspunde Read Less