Întâlnirea de marți seara, 5 decembrie, a debutat cu păstrarea unui moment de reculegere pentru trecerea în eternitate a Majestății Sale, Regele Mihai I al României.
A urmat lectura a două poeme de Gheorghe Mocuța, în memoria distinsului poet arădean, prieten fidel al cenaclului nostru, plecat, și el, de curând, prea de curând, la cele veșnice…
Și totuși, dincolo de tristețea acestor momente, pentru care cuvintele nu pot fi decât mult prea sărace, Moș Nicolae, în milostenia și bunătatea lui binecunoscute, în seara de Ajun a Sărbătorii Sale, le-a oferit ,,combatanților” fideli ai cenaclului ,,Pavel Dan” două lecturi care au suscitat apetitul exegetic al celor, nu mulți (dar ,,de bază”), paveldaniști, prezenți la locul faptei. Au citit: Roxana Diaconescu – proză scurtă (două povestiri: Jocul de cruce și Alfa) și Marian Oprea un grupaj (consistent, cel puțin numeric vorbind…) de poeme erotice (de inspirație tantra yoga, după mărturisirea poetului însuși).
Despre cele două proze ale Roxanei Diaconescu, părerile exprimate au avut, ca punct de convergență, aprecieri relevând talentul epic real, capacitatea de a obține din subiecte banale, cotidiene efecte prozastice de impact. Au fost subliniate simțul frazării, dezinvoltura și fluența scriiturii, o bună tehnică de a crea, prin detalii sugestive, o anume atmosferă, de a contura, pe spațiu restrâns, personaje pregnante (Bunicul Puiu din Jocul de cruce), dialogul vioi (din a doua proză), plasticitatea limbajului, simțul umorului, o glisare ușoară spre fantastic în prima proză, cea de a doua (Alfa), printr-o anume tentă a absurdului, fiind asociată cu prozele lui Urmuz, dar și cu proza lui Petru Cimpoieșu (Alex Colțan). Sigur, nu au lipsit și observații vizând unele exprimări mai puțin inspirate, cuvinte care se repetă, mici neglijențe de limbaj. I s-a cerut Roxanei, să-și ieie în serios talentul, să nu renunțe la scris, să se gândească la un viitor volum de proză scurtă. Deocamdată…
În ce privește grupajul de poezii citite de Marian Oprea, poet cu un areal tematic deja bine statuat – tematica erosului/sexualității fără inhibiții, de sorginte tantra yoga, regăsindu-se în toate volumele sale publicate până în prezent –, s-au emis păreri diverse, potrivit diversității opțiunilor și afinităților de receptare ale celor care s-au pronuțat. S-a vorbit despre dominanța motivului erotic, al sexualității, pentru unii vorbitori acestea ținând doar de un prim strat de semnificație a(l) textelor (Ciprian Baciu, Alex. Colțan), s-a vorbit despre umor, ironie și autoironie, despre filiații tematice venind dinspre tantra yoga, aspect mărturisit și asumat de către autor. De altfel, unui text ritmat și rimat, dedicat … vibratorului făcător de minuni orgasmice, i s-a atribuit (inspirată asocierea!…) o asemănare, (desigur exceptând tema obiectului amintit), cu un plugușor pe ritm de manele (Silviu Genescu). Au fost și păreri (Anastasia Coste) care, dincolo de recunoașterea abilității în versificare sau de reușita unor metafore, gen: ,,tresari ca o pleoapă când te privesc bărbații”, remarcată și de alți vorbitori (Roxana Diaconescu), nu au prizat cu prea mult entuziasm acest gen de poezie. În cuvântul său, Eugen Bunaru a semnalat tenta suprarealistă (asocieri lexicale … voit insolite), vizibilă pe alocuri în producțiile lui Marian Oprea, riscul repetitivității, al autopastișării, dar și acela al lunecării, câteodată, în vulgarizarea temelor/motivelor propuse, sau al unor incerte ,,sentințe” de pretinsă origine tantra yoga, rămase, totuși, datoare poeticului autentic.
Au exprimat aprecieri, comentarii: Eugen Bunaru, Silviu Genescu, Anastasia Coste, Diana, Alex. Colțan, Ciprian Baciu. Cuvântul final l-au avut cei doi protagoniști ai serii, Roxana Diaconescu și Marian Oprea, care s-au raportat, mai întâi, fiecare la adresa textelor celuilalt, mulțumind apoi celor care le-au supus textele analizei lor critice. De reținut: Roxana D. a recunoscut că nu ,,prea” are un ritm constant, un ritm consecvent, un program riguros al scrisului și că, sub acest aspect, o ajută întâlnirile de cenaclu, o țin în priză …creatoare! Ne-a liniștit, cât de cât, această …confesiune venind dinspre laboratorul ei de creație. Marian Oprea, la rândul lui, a spus că atâta a fost nivelul la care a putut ajunge în grupajul citit și că este mulțumit de scorul final: 4 – 3 în favoarea lui! Socoteală ușor subiectivă, dacă admitem, totuși, că un scor egal ar fi fost parcă mai echitabil. Rămâne să stabilească posteritatea…
A fost, de altfel, ultima întâlnire din acest sezon cenaclier al anului 2017, urmând să ne revedem la finele lui februarie, după vacanța de iarnă și după sesiunea de examene care, iată, bat deja, parcă prea repede, la … ușă. Succes combatanților!
Reporter Forum studențesc
Roxana Diaconescu, zâmbitoare. Au citit Roxana Diaconescu și Marian Oprea.
Ciprian Baciu, ceva mai gânditor… Analizează textele Alex Colțan.
O seară paveldanistă, de Moș Nicolae Se ascultă cu textele în față…
5 decembrie 2017