La 60 de ani! Ecouri douămiiste paveldaniste

Cenaclul Pavel Dan la 60 de ani!

În toamna acestui an, mai exact în octombrie 2018, ,,moment” ce ar coincide calendaristic cu reluarea activității sale în noul an universitar, Cenaclul ,,Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara își va rotunji o frumoasă vârstă: 60 de ani! Marcarea aniversării a avut loc, anticipat, anul trecut în 20 octombrie, când instituția tutelară, Casa de Cultură a Studenților din Timișoara, așezământ emblematic al urbei noastre, a împlinit cei 60 de ani de la înființare.

Că acest cenaclu este un reper de istorie literară, prin măcar unele, nu puține totuși, nume de scriitori care, în răstimp de mai bine de jumătate de veac, fie au ,,ucenicit”,  fie au avut calitatea de dascăli, de mentori, în acest/în acel spațiu spiritual al unor fecunde și, da, memorabile, fericite  întâlniri  ‒ deseori tumultuoase confruntări de idei, de opinii ‒ sub zodia tinereții, a aspirațiilor și a emulației creatoare (vezi E. B., Forum studențesc, puțin înainte și puțin după 1989, Banatul azi, 28 iulie 2017), s-a dovedit a fi, desigur, o certitudine statuată, în timp, de aprecieri, comentarii, evocări, articole, dicționare având girul unor semnături prestigioase.

Pe parcursul apropiatului final de an, ne propunem (doar) să adăugăm,  fără a ne ghida o ,,regie” sau o cronologie anume, ecouri și imagini din diverse momente ale istoriei cenaclului care, sperăm, vor vorbi de la sine.

E. B.

Episoade din istoria Cenaclului Pavel Dan (montaj de Anastasia Coste): https://bit.ly/2USA1gz

 

Herta Müller în Forum Studențesc nr. 1974

FORUM STUD, PETRU ILIEȘU, ANII 70-80

Cenaclul Pavel Dan și Forum Studențesc, Episoade de istorie literară

 

Ecouri paveldaniste … douămiiste

,,De foarte multă vreme nu am avut sentimentul prezenței la Timișoara a unui grup literar atât de bine articulat. (….) Unii au deja în urmă premii literare, volume și fani, sunt mici vedete și s-au bucurat de întâmpinări generoase … (…..) Dacă vor reuși să treacă peste orgolii ca să rămână solidari unei construcții literare, orașul va marca un moment fast al afirmării sale literare.” (Cornel Ungureanu, ,,Dintr-o respirație, antologie de poezie «pavel dan» – generația 2000 – prezentare coperta a IV-a, Editura Marineasa, Timișoara 2002)

,,Cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la înființare, Casa de Cultură a Studenților din Timișoara a publicat la Editura Marineasa volumul «Dintr-o respirație – Antologie de poezie a Cenaclului Pavel Dan. Generația 2000». Îngrijirea ediției aparține lui Eugen Bunaru și Danei Gheorghiu-Anghel. Selecția textelor și prefața (În loc de argument sau după 20 de ani…) aparțin aceluiași Eugen Bunaru… (….) Cei 13 autori antologați în prezentul volum (…..), cu vârste în jurul a 20 de ani, sunt deja «afirmați» în mediile literare. Dintre ei, Tudor Crețu, Alexandru Potcoavă și Annemarie Sorescu par a fi, deocamdată, cei mai promițători. În Prefață, Eugen Bunaru vede o «diferență specifică» prin raportare la congenerii bucureșteni: timișorenii ar fi mai puțin atinși de febra «postavangardistă», mai interiorizați și mai aproape de «sursele magice» ale poeziei. (…) Credem că diferența e mai curând una de nuanță decât una de poetică. Omogenitatea valorică este, oricum, vizibilă, senzația de «grup literar bine articulat» fiind una reală. Evoluția ulterioară a tinerilor poeți timișoreni merită urmărită: speranțe de viitor există din plin.” (Andrei Bodiu, în ,,Observator cultural”, nr. 164, aprilie 2003)

,,La una din ultimile ședințe ale Cenaclului Uniunii Scriitorilor (Cenaclul Euridice, n. m., E. B.), din această stagiune estivală, dl. Tudor Crețu mi-a înmânat antologia cea mai recentă a Cenaclului Pavel Dan din Timișoara, intitulată sugestiv «Dintr-o respirație» (Editura Marineasa, 2002). Antologia este îngrijită de poetul Eugen Bunaru care face și o prezentare sobră a materiei. (….) Poeții prezentați în «Dintr-o respirație», aproape toți la fel de talentați și personali, demonstrează că există, și în alte spații literare decât acela central, o înaltă conștientizare a actului poetic și o altă perspectivă scripturală ‒ mai radicală ‒ decât aceea a generațiilor precedente. (….). Poeții tineri de la Timișoara (Tudor Crețu, Alexandru Potcoavă, Cătălina George, Adriana Tudor Gâtan,  Annemarie Sorescu, Andra Mateucă, Sebastian Duică, Sorin Horotan, Alexandra Liță, Codruța Bejenaru, Bianca Laura Stan, Viorel Suciu, n. m., E. B.) se integrează și ei în «respirația înnoitoare»  a întregii generații douămiiste. (….) Salutăm cu bucurie contribuția tinerilor din Cenaclul Pavel Dan la competiția poetică neîntreruptă.” (Marin Mincu, în Cotidianul, 2003 și în volumul Avataruri de tranziție, Editura Pontica, 2004)

,,Majoritatea debutanților din antologia noastră (Marin Mincu, Generația 2000 – antologie, Ed. Pontica 2004 n. m., E. B.) au frcventat, inițial, unul sau altul dintre cenaclurile spaecializate din țară (…). Astfel, în ultimul deceniu, se pot individualiza asemenea spații de «instrucție», coagulate mai ales într-un cadru universitar: cenaclu ,,Litere” din București, condus la început de Mircea Cărtărescu și apoi de Marius Ianuș; cenaclul de Marți al Facultății de litere a Universității Ovidius, înființat de Marin Mincu și continuat de Mircea Țuglea, cenaclul ,,Pavel Dan” al Universității de Vest (corect: al Casei de Cultură a Studenților, n m., E. B.) din Timișoara dirijat de Eugen Bunaru; cenaclurile studențești din Cluj-Napoca, Iași, Craiova etc. O importanță deosebită au avut-o și «atelierele de creație» specializate, de sub îndrumarea Ninei Vasile, Norăi Iuga sau a lui Octavian Soviany în București precum și cele ale lui Alexandru Mușina, Andrei Bodiu sau Gheorghe Crăciun de la Universitatea din Brașov. În aceste laboratoare poetice au activat răbdător aproape toți începătorii și debutanții care au citit apoi în cenaclul Euridice (…).” (Marin Mincu, prefață la antologia Generația 2000, Pontica, 2004, pag. II)

,, (…) Poate nu întâmplător, singura antologie (cu toate amendările care i s-au adus), care și-a permis să folosească formula Generația 2000, a fost lansată tot de Marin Mincu (Editura Pontica, Constanța, 2004). În 2002, Eugen Bunaru lansa antologia Dintr-o respirație a poeților de la cenaclul timișorean «Pavel Dan» cu aceeași siglă: generația 2000. În prefața volumului, poeții timișoreni erau plasați în afara  poeticilor radicale conturate la cenaclul Litere din București.” (Răzvan Țupa, în Colocviul tinerilor scriitori, ed. Brumar, 2006, pag. 132)

,,În 2004, Marin Mincu, lansează la Editura Pontica o antologie de tineri autori sub brandul ,,Generația 2000”, după ce la Timișoara, în 2002, Eugen Bunaru publicase antologia ,,Dintr-o respirație” a poeților de la cenaclul ,,Pavel Dan” sub aceeași etichetă. (Livia Roșca, în Colocviul tinerilor scriitori, Editura Brumar, 2006, pag. 116)

,,(….) Alte instanțe care au contribuit la formarea și eclozarea viitorilor douămiiști au fost «Cenaclul Pavel Dan» din Timișoara, atelierele de scriitură brașovene (…).” (Dicționarul General al Literaturii Române, Editura Muzeul Literaturii Române, București 2016, ediția a II-a revăzută, adăugită și adusă la zi, pag. 284)

(selecție texte E. B.)

 

  1. Antologia de poezie Pavel Dan, Generația 2000, Ed. Marineasa, 2002

 

2. Antologia de poezie Pavel Dan, Generația 2002, Ed. Marineasa, 2002

0 comments
0 likes
Prev post: Adrian DinișNext post: LITVEST 2018

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *