Debutul postum, ,,Pasta neagră a pixului” (Brumar, 2020), al Marianei Gunță, a fost recent menționat de criticul Mihai Iovănel printre cărțile de debut poetic semnificative ale anului 2020. Semnalarea volumului, însoțită de fotografia primei coperte (cu o grafică inspirată a regretatului poet și artist plastic Gheorghe Bălan…) și de câteva poeme, selectate în virtutea unei bune practici, a întrunit până ieri, 12 februarie, peste 70 de like-uri și (firesc) mai puține, dar percutante, comentarii. Amintim, aici, din economie de spațiu, doar câteva nume, la rândul lor, elocvente: Romulus Bucur, Bogdan Suceavă, Matei Hotopilo, Radu Nițescu, Cristina Ispas, Cosmina Moroșan, Răzvan Țupa, Ruxandra Novac (o felicităm, în numele cenaclului…, pt. revenirea poetică în forță cu excelenta Alwarda!), Ana Donțu, Alex Ciorogar, Snejana Ung, Mihaela Farcaș, Ioana Vintilă, Ionel Ciupureanu, Florin Buzdugan (îl salutăm ca pe un mai vechi prieten paveldanist…), Mihai Duțescu, Andrei Mocuța, Vlad Tăușance și (cu scuze pt. omisiunile inerente) lista poate continua, rămânând deschisă. Poate e bine de amintit aici și faptul că Mariana Gunță a fost membră a cenaclului ,,Pavel Dan” din Timișoara pe care l-a frecventat începând din 2011, încă elevă fiind, iar ultima ei apariție (tăcută) în cenaclu a coincis cu ultima întâlnire pe anul 2019, în luna decembrie. Nu ne imaginam atunci că va fi și ultima. Tocmai promisese că va citi din noile sale poeme după vacanța de iarnă, în februarie 2020, în noul sezon cenaclier. N-a mai fost să fie. Au rămas poeziile.
Pentru finalul acestei consemnări, citez cuvintele lui Bogdan Suceavă:
,,Îmi pare rău când aflu istoria cuiva de cert talent care a plecat mult prea devreme… Mare păcat.” Și mai departe: ,,N-am citit cartea în întregime, dar fragmentele selectate sunt suficiente ca să simțim că merită lectura.”
Nu pot fi decât în asentimetul lui Bogdan Suceavă și, ca unul direct implicat…, sper și cred că editura Brumar își va onora prestigiul grăbind și facilitând punerea cărții în circulație. Adică în librării. Adică la dispoziția iubitorilor de poezie. Ei chiar există! Ei chiar merită! Mariana Gunță merită!
Eugen Bunaru
Puteți afla postarea criticului Mihai Iovănel aici: