O nouă seară memorabilă, (dar nu numai…)!

 

După seara de miercuri, 6 noiembrie, al cărei protagonist a fost poetul, romancierul, eseistul şi universitarul Caius Dobrescu, care şi-a lansat, la librăria La două bufniţe, cartea Bolyai la Timișoara. O epopee onirică, avându-i, alături, invitați speciali, pe Simona Popescu și Adrian Lăcătuș, joi, 7 noiembrie, la aceeași librărie, începând cu ora 19,oo, moderatoare fiind Oana Doboși, a avut loc, în fața unui public numeros, printre care și câțiva membri ai actualului Cenaclu Pavel Dan, lansarea Operei poetice a lui Andrei Bodiu. Cartea a apărut recent la editura Rocart, ediția fiind îngrijită și prefațată de Simona Popescu, poetă, eseistă, prozatoare și universitară, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Alături de Simona Popescu, Adrian Lăcătuș și Caius Dobrescu, la evocarea personalității poetului plecat dintre noi mult prea devreme, membru marcant al Cenaclului ,,Pavel Dan” în perioada timișoreană a studenției sale (1984-1988), au participat și câțiva scriitori timișoreni, care l-au cunoscut îndeaproape pe Andrei Bodiu: Viorel Marineasa, Simona Constantinovici, Eugen Bunaru, Tudor Crețu, Marcel Tolcea și Robert Șerban. Scriitoarea și traducătoarea Ildiko Gabos Foarță a citit, din partea lui Șerban Foarță, o epistolă impresionantă, purtând marca stilistică, specială, a marelui poet.

Ca și seara precedentă, seara de joi a fost o seară absolut memorabilă, de înaltă ținută intelectuală, un adevărat regal al comentariilor, al ideilor, al dezbaterii având în centru opera și personalitatea lui Andrei Bodiu.

Sigur, dincolo de prestația excepțională a celor 3 invitați/oaspeți, pentru care le aducem un prinos de felicitări și mulțumiri, și dincolo de atenta și reușita organizare a evenimentului, rămânem, totuși, cu nedumerirea și, implicit, cu întrebarea (retorică?) de ce nu s-au putut proiecta, la finalul evenimentului, cele câteva poze, oferite, cu toată deschiderea și devoțiunea, din arhiva Cenaclului ,,Pavel Dan”, instantanee foto surprinzând momente vii și inedite din periplurile timișorene, in illo tempore, ale lui Andrei Bodiu, dar și în Serbia vecină, unde a participat la câteva întâlniri de suflet cu scriitori și membri ai comunității românești. Și ar mai fi o întrebare, probabil tot retorică, de ce nu au fost invitați, la evenimentul de vineri, ce s-a ținut la ,,Pixel Lite” în seara zilei următoare, și cei câțiva tineri membri reprezentativi ai Cenaclului ,,Pavel Dan” care au participat cu un sentiment de entuziastă solidarizare paveldanistă la seara de joi, dedicată omagierii poetului Andrei Bodiu, paveldanist, și el, cândva… Inclus, firește, la loc de cinste, în marea Antologie paveldanistă CUPRINS sau UM FEL DE IMPERIU, Brumar, 2013/2014, cu o prefață de Cornel Ungureanu și însoțită de prezentări prestigioase pe coperta a IV-a, semnate de Ion Pop, Ion Bogdan Lefter și Alexandru Ruja.

Precizăm că aceste semne de întrebare, derizorii, probabil, în optica unora, nu vizează câtuși de puțin pe cei trei oaspeți minunați, care au prilejuit Timișoarei, timișorenilor, iubitori de literatură, câteva zile și seri bogate în oferte culturale dintre cele mai speciale. Încă o dată, felicitările noastre! Şi Să rămână bucuria!

A consemnat Forum studențesc

 

Andrei Bodiu
Firul alb

Un om tânăr
Vorbind singur pe stradă
Gesticulând gata să
Te atingă din greşeală

O femeie între două vârste fardată
Uşor nedormită vorbind
singură la casa de bilete
apoi în metrou

O fată care spune tare
Unui perete: ,,uimeşte-mă”

Un fir alb subțire desparte lumea în două.

 

 

 

 

 

 

Andrei Bodiu – Ecouri paveldaniste sau Memoria afectivă

 

,,Editura Marineasa a publicat, la sfîrşitul anului 2001, o antologie de foarte tineri autori, premianţi ai unui concurs national de creaţie organizat de Cenaclul „Pavel Dan“ al Casei studenţilor din Timişoara. Juriul concursului l-a avut ca preşedinte pe reputatul critic Cornel Ungureanu, iar ca membri pe cîţiva cunoscuţi scriitori timișoreni: Eugen Bunaru, Mircea Pora, Gheorghe Secheșan, Marcel Tolcea și Daniel Vighi. Înainte de a trece la discutarea antologiei, aş observa că Editura Marineasa îşi continuă, şi prin această carte, vocaţia de suporter al literaturii tinere. Dacă poezia lui Dan Ţăranu şi a Mădălinei Deteșanu îmi era cunoscută de la Cercul literar al Facultăţii de Litere, adevărata surpriză este, pentru mine, Sorin Horotan. Nu am mai citit, pînă la poemele din antologie, nimic din poezia lui Sorin Horotan, student în anul IV la Facultatea de Filozofie a Universității de Vest din Timişoara. În poemele din Ultima expresivitate voluntară respiră o prelungită tensiune erotică, mascată însă subtil, marcă a unui posibil talent autentic. Poezia lui Sorin Horotan e expresia unui spirit tînăr, pur şi dur. Ea exprimă experienţa frustă, netrucată”. (Andrei Bodiu, Ai noştri tineri, fragment, în Observator Cultural Nr. 107, 12-03-2002)

,,Cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la înființare, Casa de Cultură a Studenților din Timișoara a publicat la Editura Marineasa volumul «Dintr-o respirație – Antologie de poezie a Cenaclului Pavel Dan. Generația 2000». Îngrijirea ediției aparține lui Eugen Bunaru și Danei Gheorghiu-Anghel. Selecția textelor și prefața (În loc de argument sau după 20 de ani…) aparțin aceluiași Eugen Bunaru… (….) Cei 13 autori antologați în prezentul volum (…..), cu vârste în jurul a 20 de ani, sunt deja «afirmați» în mediile literare. Dintre ei, Tudor Crețu, Alexandru Potcoavă și Annemarie Sorescu par a fi, deocamdată, cei mai promițători. În Prefață, Eugen Bunaru vede o «diferență specifică» prin raportare la congenerii bucureșteni: timișorenii ar fi mai puțin atinși de febra «postavangardistă» (…)  și mai aproape de «sursele magice» ale poeziei. (…) Credem că diferența e mai curând una de nuanță decât una de poetică. Omogenitatea valorică este, oricum, vizibilă, senzația de «grup literar bine articulat» fiind una reală. Evoluția ulterioară a tinerilor poeți timișoreni merită urmărită: speranțe de viitor există din plin.” (Andrei Bodiu, în ,,Observator cultural”, nr. 164, aprilie 2003)

„La Timişoara frecventam Cenaclul «Pavel Dan» al cărui preşedinte am şi fost câţiva ani. Am făcut această «anamneză cenaclistă» pentru că în anii ’80 cenaclurile erau oaze de normalitate într-o lume care o luase razna.’’ (Andrei Bodiu, 2008, din cartea ,,A fost odată un cenaclu…, coordonată de Mircea Martin)

 

 

 In illo tempore … Remember!

 

Andrei Bodiu la Cărturești pe Mercy după lansarea cărții Oameni obosiți, semnând autografe, 25.10.2008

 

Andrei Bodiu într-o călătorie al cărei capăt nu-l prevedea nimeni… Spre Novi-Sad, la 23.06.2012

 

La Novi Sad, pe o terasă.  Ciocnim pentru clipa cea repede. Poezia e viaţa, e totul!… Dunărea curge veșnică, la doi pași, în spatele nostru…  23.06.2012

 

Pe faleză. Dunărea alături spre depărtare…

 

La Torac, la întâlnirea cu membrii comunității românești…

 

Vizavi, ne ascultă românii noștri din Torac!

 

Asfințește… Andrei, pe gânduri. Poate la Oameni obosiți…

 

La bisericuța românească din Torac.

 

Montaj (poze și texte): E.B.

0 comments
3 likes
Prev post: Semnal!Next post: Semnal!

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *