POEZIA MERGE MAI DEPARTE! Invitata noastră, ANTONIA MIHĂILESCU



De Ziua Internațională a Poeziei, 21 martie 2021, în cadrul proiectului Poezia merge mai departe, cenaclul ,,Pavel Dan” o are invitată, ca protagonistă a acestui eveniment special, pe tânăra poetă ANTONIA MIHĂILESCU, laureată (ca elevă!) în 2019 a celei de-a XXI-a ediții a Concursului Național Studențesc de Creație Literară organizat de cenaclul ,,Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara, prilej cu care grupajul său de poeme a fost publicat în Antologia Statuile se scurg pe iarbă.

 Între timp, Antonia Mihăilescu a confirmat cu brio, talentul său poetic fiind răsplătit cu multe alte premii importante, poeziile sale fiind publicate în diverse antologii și pe diverse platforme literare: Antologia ,,Rochii de zăpadă” ; Revista ALECART; Antologia LicArt ; Antologia „Casa de Poezie” ; Antologia „Bogdania” ; Antologia „25AniPoezie”; Antologia „Cea mai nouă poezie” (Zilele de poezie „Constantin Virgil Bănescu” ) ; Revista online „GazetaSF” ; Revista 7iași.ro; Premiul I la Concursul Național de Literatură / Rețeaua Literară / 2020 / secțiunea Poezie, Revista „Omiedesemne”. 

Antonia Mihăilescu este marea câștigătoare a celei de-a VII-a ediții a Concursului de Debut în Poezie „Alexandru Mușina”, premiul, în valoare de 500 de euro, soldându-se cu publicarea volumului de versuri „note din secolul kitsch” în colecția AM a editurii Tracus Arte și fiind  acordat de Editura Aula Magna, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov și cu editura Tracus Arte. Juriul a fost format din scriitorii Alexandru Cistelecan (președinte), Ruxandra Cesereanu, Caius Dobrescu, Radu Vancu, Romulus Bucur și Adrian Lăcătuș. 

Volumul ei, „Note din secolul Kitsch”, a intrat pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Premiul „Mihai Eminescu” – Opus Primum. 

Acesta este site-ul de unde poate fi cumpărat volumul: https://edituratracusarte.ro/produs/note-din-secolul-kitsch-antonia-mihailescu/

Antonia Mihăilescu s-a născut în 11 decembrie 1999, la Suceava.

În prezent este studentă la  Facultatea de Teatru, Secția Regie a  Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Este membră a Casei de Poezie Light.ink (Suceava).

,,Extazul poate fi atins prin muncă. O idee îți poate părea inițial briliantă, pentru ca, mai apoi, după ce o treci prin sita încercărilor, să realizezi că nu e cu nimic diferită față de banal. Cred mai degrabă în construcție și perfecționare.” Este un crez artistic asumat pe care A. M. îl exprimă cu maturitate într-un interviu din ianuarie, anul acesta

.

Dar iată ,,portretul” pe care i-l face criticul Alexandru Cistelecan: ,,Nu mai e nimeni între Ruxandra Novac și Antonia Mihăilescu la care rafalele de notații, trase în enunțuri cât mai scurte și mai pregnante, să fie atât de electrizate de iritare, angoasă și exasperare. Și nimeni la care, dedesubtul lor, să se simtă atât de acut traumatismul candorii. Tocmai pentru că acolo e sursa, Antonia bravează ea însăși în cinism, nu numai nelăsând nici o șansă imaginarului eufemizant (care „se lasă” peste oraș, dar nu peste poemele ei), ci apăsând flagrant pe notația de denunț, gen: „oamenii au nevoie de stimulente gen morții din jur”. E un cinism ca replică la traumă și trecut direct pe seama scriiturii, devenită un mecanism aproape sadic al consemnării seci. Antonia face alergie la orice iluzie și la orice adiere de reverie, anunțând brutal și cât se poate de răspicat: „cine nu-i rudă cu moartea nu-i ruda mea”. Această somație promite ceva profund neliniștitor.

Dar s-o ascultăm pe ANTONIA MIHĂILESCU citind din propria creație. 

Poezia Merge Mai Departe!

                                                                                      A consemnat Eugen Bunaru

0 comments
0 likes
Prev post: Sixtina lui MurivaleNext post:

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *