Poezia merge mai departe la „Pavel Dan”!

   După doi ani de pauză forțată (pandemia!), în care întâlnirile s-au petrecut cu preponderență în format online, dar și prin continuarea proiectului (în același format) Poezia merge mai departe, cu participarea unor voci poetice dintre cele mai reprezentative ale celor mai tinere promoții și tendințe din poezia română contemporană, seara de joi, 31 martie, a inaugurat noul sezon al activității Cenaclului „Pavel Dan”. În fapt, vorbim de  reluarea întâlnirilor directe, face to face

    Și n-a fost o seară oarecare, ea fiind dedicată poetului NecuvintelorNichita Stănescu (n. 31 martie 1933) prin lecturi ale celor prezenți din propriile lor creații, dar și, cum era firesc, din opera poetului omagiat. N-a fost o seară oarecare grație și altor auspicii de bun augur. 

   Mai concret, nu cu mult timp în urmă, echipa noastră, având în Anastasia Coste artizanul de prim-plan și de maximă eficiență (domeniul ei de exprimare profesională fiind chiar marketingul!), a lansat pe Facebookul și pe blogul cenaclului o inspirată invitație amatorilor, mai corect pasionaților de literatură, celor cu vocație și aspirații creative (poezie, proză, critică, eseu) de-a deveni membri ai Cenaclului „Pavel Dan”! 

    Reacțiile au fost dintre cele mai încurajatoare, nu puțini dintre cei care ne „urmăresc” (pe blog și pe Facebook) au răspuns cu aplomb invitației. Mai mult, printre „amatorii” care și-au exprimat dorința de-a deveni, din prietenii cenaclului, membri cu… drepturi depline, au venit astfel de adeziuni nu doar din Timișoara, ci din „toată țara”. O surpriză de-a dreptul cuceritoare, ca exprimare poetică, a venit tocmai dintr-o metropolă culturală de faimoasă tradiție: din Iași. 

    Sigur, pe lângă cei prezenți în sală, iată, i-am avut printre noi, îmbogățind ambianța dialogală a serii de cenaclu, pe cei care s-au manifestat, cu personalitatea și prezența lor, distincte, pe…ferestrele deschise ale laptopului. Întreaga regie tehnologică a fost dirijată profesionist de aceeași inspirată și inimoasă Anastasia Coste, ea însăși poetă, cu un frumos și convingător debut, în 2021, la editura Casa de Pariuri Literare: Tranzit prin gara cu miros de tei.
  Vor întregi acest prolog câteva imagini ale întâlnirii surprinse de Andra Mateucă, poetă a cărei carte de vizită este parafată cu brio de cele 5 volume de poezii pe care le-a publicat până în prezent și de frumosul trofeu cucerit în toamna anului trecut la Turnirul de Poezie de la Nessebar.

   Așadar, au fost prezenți: Mădălina Aldescu (elevă, dar deja cu un impresionant debut poetic: „Un suflet care zboară” în 2020 și laureată, în 2021, cu Premiul Special al Juriului, la Concursului de Poezie „Ion Chichere” – Reșița), Ionuț Manea (prozator și poet, autorul a două cărți publicate, în 2020, proză scurtă, respectiv în 2021, poezie, la editura Tracus Arte), Andrei Dănăcică (student la Fac. de Arte și Design), Alina Dumitrescu (Marele Premiu, alături de Ana Săndulescu, la Festivalul „Literatura Tinerilor”, Neptun, septembrie 2021; de asemenea, laureată la Concursul de Poezie „Ion Chichere”, ediția a VI-a, 2021), Cristi Căliman, Forin Vârjan (Floyd Djinn).

  Au participat online: Nicoleta Chindriș, Andrada Târnovean, Ana-Maria Brehui, Maria Anastasiu (Sibiu), Mălina Grigoriță (Iași) și Anca Eftenie (doctorandă la Fac. de Litere).

  Firește, așa cum s-a (sub)înțeles, la reușita întâlnirii, au contribuit din plin Anastasia Coste și Andra Mateucă, ambele cu un background poetic deja statuat în istoria Cenclului „Pavel Dan” (și nu numai)!

  A consemnat Eugen Bunaru

0 comments
0 likes
Prev post: NICHITA STĂNESCU (31 martie 193313 decembrie 1983)Next post: ANUNȚ – Invitație

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *