Citiţi în revista Viaţa Românească nr. 6/2023: Mircea Cărtărescu – Despre premii și alți demoni, un interviu, de excepție, ,,neconvențional”, luat scriitorului Mircea Cărtărescu de către Florin Toma, interviul fiind prilejuit de faptul că Mircea Cărtărescu este laureatul pe anul 2022 al Los Angeles Times Book Prize, la categoria Ficțiune, pentru romanul Solenoid. Ceremonia decernării premiului a avut loc în seara de 21 aprilie 2023, în Bovard Auditorium, aula Universității California de Sud. Totodată, e de remarcat că Mircea Cărtărescu este primul scriitor român onorat cu acest premiu care de-a lungul anilor a încununat carierele literare ale unor scriitori iluștri ai literaturii universale: Gabriel García Márquez, Margaret Atwood, Milan Kundera, Ian McEwan ș.a. Iată și un decupaj din motivația juriului: ,,Capodopera lui Mircea Cărtărescu, Solenoid, este genul acela de text literar uimitor ale cărui calități multiple pot fi observate chiar și într-un fragment mic, ales la întâmplare.”
La întrebarea ,,(….) Ei bine, despre ce fel de Om vorbești tu în cărțile tale, despre Omul terestru, biruitor, dar limitat sau despre SupraOmul nietzscheean, descătușat de toate servituțile?” iată răspunsul fără echivoc (poate surprinzător pt. unii cititori și …autori români) al lui Mircea Cărtărescu: ,,Eu nu scriu ca să vorbesc despre om: sunt antropologi, sociologi, psihologi, politologi, teologi, urologi, cardiologi, meteorologi care nu fac decât asta, și foarte bine fac. Eu, ca scriitor, mă chinui să-mbin un substantiv cu un adjectiv și un verb cu un adverb. Nu știu să fac mai mult, nu mă pricep la altceva. Din asta, din stropii de frumusețe care uneori picură din îmbinările astea, îmi iau eu măruntele satisfacții, îngânând, cu Horatius: Permitte divis cetera… Tangențial, în scrierile mele apar și oameni, cu poveștile lor, cu lumile lor, cu transcendentul lor, cu scatologicul și escatologicul lor, cu prostia și deșteptăciunea lor. Dar până la urmă toate astea nu sunt fundamentale. Fundamentală este relația dintre realitate și cuvintele care, într-o operă de ficțiune, o construiesc. Aici este diferența dintre arta adevărată și însăilările pe subiecte sau formule la modă. Știi să îmbini un substantiv cu adjectivul său? Ești scriitor. Nu știi? Poți scrie pe cele mai generoase, mai umane, mai actuale subiecte posibil: nu ești scriitor și n-ai să fii niciodată.”
Așadar, citiți în revista Viața Românească nr. 6 ,,interviul neconvențional”, integral, cu Mircea Cărtărescu. Îl veți putea accesa pe site-ul revistei:
A consemnat Eugen Bunaru