Este doctor în filologie şi a fost conferenţiar la Universitatea de Vest din Timişoara și membră a fostei Comisii Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.
În cadrul Grupului de antropologie culturală şi istorie orală de la Fundaţia „A Treia Europă”, a conceput şi a realizat mai multe proiecte de cercetare în domeniul identităţilor culturale şi memoriei, prin metoda povestirilor autobiografice.
Este fondatoarea arhivei de istorie orală a Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran din Timişoara și profesor asociat la Universitatea de Vest din Timişoara.
Este autoarea volumelor Infinitul mărunt, De la configuraţia intertextuală la poetica operei, (Cartea Românească, 1992) și Istorie trăită, istorie povestită. Deportarea în Bărăgan, 1951-1956 (Amarcord, 1997), Din radiografia represiunii: Deportarea în Bărăgan, 1951-1956 (Mirton, 2009, 2011) și Francezi în Banat, bănăţeni în Franţa (Editura Marineasa, 2012, volum reeditată în 2021, în ediție franceză, cu titlul Des mémoires et des vies. Le périple identitaire des Français du Banat). Este coautor și coordonator al mai multor volume cu tematică similară.
Primim, de la Domnia sa, printr-un email cu data de 18 iunie, acest memento cutremurător, redat mai jos, pe care îl postăm, (însoțit de scuze pt. întârzierea de o zi), pe blogul și pe facebook-ul Cenaclului ,,Pavel Dan”.
A consemnat Forum studențesc
Dragi prieteni,
,,Azi sunt 71 de ani de la deportarea în Bărăgan ( 1951 – 1956). Să ne amintim de cei deportaţi, rămaşi pentru totdeauna acolo şi de familiile lor care au avut de suferit, cunoscând mai bine faptele şi mărturiile, cărţile şi documentele. Deportări de tip stalinist se petrec sub ochii noştri, în apropiere, în marea URSS pe care Putin o recreează cu armele şi teroarea. Un nou Gulag e în pregătire. De aceea de data asta e vorba de o tragică acutalitate a deplasărilor forţate de populaţie.
Neputând fi prezentă la comemorarea din Parcul Justiţiei din Timişoara, vă trimit noua versiune a sit + ului Deportați în Bărăgan. E accesibil de pe site-ul BCUT (la Fonduri și colecții), direct prin căutare google, și foarte important pentru unii , și direct de pe telefon: https://deportatiinbaragan.ro/
Azi am transmis şi pe facebook informaţia.
Va rog să o transmiteti celor pontential interesaţi şi nu numai.
Vă mulţumesc tuturor celor care aţi contribuit la realzarea sitului într -un fel sau altul şi lui Adi Cîntar care a îmbunătâţit recent designul web al sitului.”
Cu prietenie ,
Smaranda