La prima ședință a Cenaclului literar din acest an au participat: domnul Eugen Bunaru, mentor și amfitrion, Mihaela Farcaș, Daniel Luca, Marinel Oprea, Livia Ghighilicea, Alina Adobroaie. Ciclul de poeme adus de tânăra Alina Dumitrescu, studentă la Literele timișorene, a lansat prima provocare și a adus înserării o notă de prospețime. Impresionează, întâi de orice, talentul oratoric al autorului, a cărei voce se modulează și însoțește portativul poematic, pune accente, seduce ; fluxul liric își croiește drum printre ruinele Cotidianului absurd, alienant, generând, în același timp, un Kosmos paralel, carnal, dinăuntrul căruia vocea poetei se aude gotic, de sticlă. Chiar dacă utilizează o recuzită și tușe puternice, ea nu încorsetează expresia în formulă, preferând să lase poemul să respire, să se rarefieze, să se aleagă singur, ca scară de cuvinte sau un nesfârșit joc de mărgele. În discuțiile care au urmat, vorbitorii au subliniat nucleele de poezie veritabilă, maturitatea expresiei și au atras atenția asupra vulnerabilităților, inerente începutului.
Dacă în cazul Alinei Dumitrescu raportarea la memorie este sceptică și acuzatoare, Adrian Petru Stepan încearcă să reîmprospăteze memoria colectivă a Revoluției din 1989 și a toposului local prin romanul „Ziua în care Dumnezeu a fost prin oraș”, recent apărut la Editura Libris Editorial. Autorul, aflat la maturitatea creației și cenaclist dintr-o altă generație, optează pentru perspectiva unui copil de nouă ani, care luptă să își salveze tatăl arestat în ziua de 17 decembrie 1989, pentru a readuce în discuție pericolul uitării și neglijarea spațiilor istorice ale Timișoarei. Înregistrarea, aparent diaristică, a acțiunii, într-un stil alb, savoarea detaliului unei lumi apuse, comuniste și siguranța conducerii intrigii sunt doar câteva dintre atuurile acestei cărți, căreia îi urăm viață lungă.
Încheiem seara cu convingerea unui început bun și cu speranța lecturilor de săptămâna viitoare: Livia Ghighilicea și Mihaela Farcaș. La bună vedere!
Alexandru Colțan
Un liant peste timp sau un nou început la ,,Pavel Dan”!
Marți, 15.10.2019, la ora tradițională, ora 19,oo, „paveldaniști”, din toate generațiile, nu foarte mulți, dar entuziaști și reprezentativi, s-au reunit la Casa Studenților din Timișoara, în ,,celebra” (deja) sală de la parterul instituției, la o ședință de cenaclu. În fapt, ședința inaugurală a noului an cenaclier-universitar. Mai concret: un provocator „duel” scriitoricesc între Adrian-Petru Stepan, care a citit un fragment din cel mai recent roman al său, „Ziua în care Dumnezeu a fost prin oraș” (Editura Libris International, Brașov, 2019), al cărui subiect ,,rememorează însângeratul 17 decembrie 1989” și Alina Dumitrescu, studentă, anul III, Facultatea de Litere a U.V.T., care a oferit atenției celor de față (mizând și pe expresivitatea lecturii…) un incitant grupaj de poeme. Prezenți au fost Eugen Bunaru, același neobosit coordonator al cenaclului, Alex Colțan, Marian Oprea, Livia Ghighilicea, Alina Adobroaie, Mihaela Farcaș, Daniel Rău și subsemnatul. Încetul cu încetul, literatura a pus stăpânire peste cei prezenți, lecturilor suprapunându-li-se opinii critice din sală, așa încât putem afirma că cenaclul este și în prezent un atelier de lucru, unde cei care vin să își prezinte ceea ce scriu așteaptă, deschiși, părerile celorlați, formându-se un liant între lector și auditoriu ce – sperăm! ‒ va dăinui peste timp.
Daniel Luca
În aceeași sală, cu 20 de ani în urmă… Îi revedeți pe Dana Gheorghiu, Daniel Vighi, Eugen Bunaru, Tudor Crețu, Marian Oprea, Sorin Horotan, Cătălina George, Adrian P. Stepan, Anemarie Sorescu, Adriana Tudor Gâtan.